< alle initiatieven

Wongema Hornhuizen

A home at the end of the world

Het begon in 2009 als een incident. Erik Wong, weekend­bewoner van het dorp Hornhuizen in noord­west Groningen zocht een locatie voor een schrijfweek met studenten van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Zijn oog viel op het leegstaande café tegenover z’n huis. De combinatie pand, plek, dorpsbewoners en studenten pakte verbazingwekkend goed uit. Wong voerde actie om het pand voor sloop te behoeden, doopte het pand met een knipoog ‘Wongema’, en vond stichting DBF op z’n pad die in de plannen gelooft en het pand kocht.

Wongema is een plek waar groepen en individuen tijdelijk kunnen verblijven om te werken en te leren. Weg uit de dagelijkse context. Kort en hevig, of langer en geleidelijk. Diverse onderwijsinstellingen maken regelmatig gebruik van Wongema, zoals de Gerrit Rietveld Academie, het Sandberg Instituut, Academie Minerva, ArteZ en de Hanzehogeschool. Maar ook gemeente De Marne, Provincie Groningen gebruiken Wongema nu en dan als uitvalsbasis.

Daarnaast is Wongema er ook zijn voor dorp en regio. Als dorpscafé/feestlocatie en als plek met een eigen cultureel programma. Muziek, eten, film en soms een wat groter event als het dorpsfeest ‘Henk’ en een aardappelfestival in het najaar. Ook haalt Wong nu en dan (inter)nationaal bekende gezelschappen naar Hornhuizen, zoals het Riciotti Ensemble en zangeres Ellen ten Damme.

Langzamerhand ontstaat er een prikkelende combinatie van gebruikers en gebeurtenissen. Wong neemt als redactionele herbergier een nieuwe positie in, die – tot zijn grote opluchting – resulteert in een prille, maar levensvatbare economie.

Een economie die zich niet alleen beperkt tot Wongema en Hornhuizen, maar ook verder reikt. Zo werkt Wong samen met diverse lokale kenners aan een mini-atlas van de regio. Dorpsgenoten Joop en Ali zijn gevraagd om een fietskaart te maken. Met kunstenaar Anne Hilderink wordt gewerkt aan een cultuurkaart van de omgeving. En een ‘eindeloze’ wandeling gaat Wongema verbinden met drie andere initiatieven in de buurt: Landhuis Oosterhouw in Leens en Bij Anne Wine en Sint Jan in Kloosterburen.

Een economie die zich niet alleen beperkt tot Wongema en Hornhuizen, maar ook verder reikt. Zo was Wong één van de initiatiefnemers en makers van Hotel De Marne, een digitaal platform voor kleinschalig gastheerschap in De Marne. Wong blijft zoeken naar de juiste balans tussen laagdrempelige ontmoetingsplek en hoogwaardig werkpension. Dit jaar was het zomerpension een groot succes. Wongema veranderde een maand lang in een ‘old school’ herberg, met terras, taart, kroketten en parasols. Elke dag anders: eters, ontmoetingen, slapers en af en toe een ‘event’. Met dank aan het ’toeval’. Een winterpension tijdens de kerstvakantie is in de maak.

wongema

Wongema3

Wongema1

http://www.wongema.nl

Erik Wong
Tammingastraat 58
9978 PD Hornhuizen
[email protected]