< alle initiatieven

Schrijvers in Sluis

Erfgoedstichting en ontwikkelaar realiseren een grensoverstijgende broed- en belevingsplaats voor Nederlandse taal en literatuur.

Erfgoedstichting en ontwikkelaar realiseren ‘schrijvers-in-residence’ en daarmee een grensoverstijgende broed- en belevingsplaats voor Nederlandse taal en literatuur.

Gemeente Sluis, West Zeeuws-Vlaanderen, zet in op het versterken van haar ‘parels’ waarmee ze zich onderscheidt. Met het ontwikkelen van een nieuw residentieproject voor schrijvers worden verschillende ‘parels’ die te maken hebben met de Nederlandse taal en literatuur met elkaar verbonden en doorontwikkeld. Sluis ligt pal aan de grens waar de vele dialecten van de Nederlandse taal samenkomen. Sluis is verder bekend door haar inwoner Johan Hendrik van Dale. Hij schreef circa 150 jaar geleden hier de eerste versie van De Dikke van Dale. In Sluis wordt hier aandacht aan besteed, onder meer in het in 2013 geopende taalcentrum en museum in het enige Belfort in Nederland. Daarnaast kent de regio veel historische figuren zoals in het Vlaamse middeleeuwse stadje Damme aan de andere kant van de grens. Hier ligt Jacob van Maerlant, ‘stamvader aller dichters in het Nederlands’ begraven en Damme is tevens Tijl Uilenspiegel-stad.

Schrijvers worden uitgenodigd om in residentie in Sluis te verblijven. Dit is maatwerk dat varieert van 1 week tot bv. 3 maanden. De schrijver vindt in deze regio rust, ruimte en inspiratie. De schrijver wordt in contact gebracht met het cultureel-historisch en taalkundig erfgoed in deze regio. Naast het eigen werk komt de schrijver met een speciale tekst of gedicht voor de regio. Verder werkt de schrijver mee aan een aantal publieks- en media-optredens. Er wordt samengewerkt met gemeenten en organisaties aan de andere kant van de grens in Vlaanderen. Door deze grensoverschrijdende samenwerking ontstaat er op termijn één gezamenlijke grensoverschrijdende hotspot voor schrijvers en ook het geïnteresseerde publiek.

Het project is mede-geïnitieerd vanuit de bijzondere stedenband van de gemeente Amsterdam met de 3 krimpgemeenten Sluis, Heerlen en Delfzijl i.h.k.v. Amsterdam Verantwoordelijke Hoofdstad. Burgemeester van der Laan is beschermheer van het project Schrijvers in Sluis. Het realiseren van dit project is een samenspel geweest van overheden (Sluis, Amsterdam en provincie Zeeland), maatschappelijke organisaties (o.a. lokale stichtingen) en zelfstandig projectbureau Casteller als drijvende kracht. Voorjaar 2014 is het project succesvol gestart met de eerste schrijver in residentie.

Schrijvers in Sluis_Franca Treur

Ontvangst Franca Treur als ‘schrijver in residence’ (foto: Oscar van Beest)

 

http://www.schrijversinsluis.nl/

Stichting Johan Hendrik van Dale: Arno Wolters en Rineke Quaak
Gemeente Sluis: Willem van Vliet
Casteller: Stephan Steverink ([email protected])
[email protected]