< alle initiatieven

Van ijzergieterij tot kantoorpand

Vader en zoon transformeren verlaten ijzergieterij Rogier Nerincx Richter in Bergen op Zoom

Na jaren van leegstand en verval besloten vader en zoon Bert en Gijs de Dooij het oude kantoor van de ijzergieterij Rogier Nerincx Richter in Bergen op Zoom te kopen om het op te knappen en zo het gemeentelijk monument uit 1900 te behouden.

Vijftien jaar stond het kantoor van de voormalige ijzergieterij Rogier Nerincx Richter leeg. Het is het enige overgebleven gebouw van het ooit omvangrijke industriële complex. Door de jaren heen is het pand in handen van verschillende projectontwikkelaars geweest. De een ging failliet, de ander bleef wachten op veranderingen in de markt.

Bert de Dooij was al die jaren beheerder van het complex voor de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom. “Ik zag het stukje bij beetje verder aftakelen. Op een gegeven moment dacht ik: nu moet er iets gebeuren, anders is het te laat.” Hij ging in gesprek met de projectontwikkelaar die het pand in eigendom had en uiteindelijk besloot hij het pand te kopen om er zeker van te zijn dat het opgeknapt zou worden. Samen met zijn zoon begon hij in juli 2015 met het aanvragen van de benodigde vergunningen om het pand op te kunnen knappen.

Hobby

Vier jaar trekken vader en zoon ervoor uit om het pand weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Ze doen het als hobby. “We beginnen met het dak, zodat het in ieder geval weer hemelwaterdicht is. Vervolgens pakken we de gevels en kozijnen aan. Dan ziet de buitenkant er weer aantrekkelijk uit en gaan we verder met de binnenkant. Tegen de die tijd hopen we dat er gegadigden zijn die hun intrek in het pand willen nemen.” Het is de bedoeling om het oude fabriekskantoor uiteindelijk te verhuren als kantoor, praktijkruimte of horecagelegenheid.

Vader en zoon dienden een subsidieaanvraag in bij de gemeente Bergen op Zoom. “Ik verwacht dat de gemeente ons project wil ondersteunen”, zegt Bert de Dooij. “De subsidie die we kunnen krijgen is bij lange na niet voldoende, maar het is toch fijn dat de gemeente ons op deze manier tot steun is.” Daarnaast is hij ook van plan om aan te kloppen bij de provincie voor eventueel een extra bijdrage. De twee onderhouden goed contact met de gemeente Bergen op Zoom. “Ze zijn er hartstikke blij mee dat wij het pand op gaan knappen. Het staat pal naast het spoor. Het eerste wat mensen zien als ze Bergen op Zoom binnenkomen, zag er jarenlang erbarmelijk uit. Eigenlijk is het een heel mooi pand en dat willen we weer laten zien.”Bert de Dooij


[email protected]