< alle initiatieven

Ontmoetingscentrum De Hei

Commercieel-maatschappelijke samenwerking brengt weer leven in oude school én in het dorp

Het dorp Heide, met een kleine 500 inwoners in gemeente Venray, heeft in 2011 afscheid moeten nemen van basisschool De Hei. De Dorpsraad nam, samen met ondernemer Peter Broekmans, initiatief om een nieuwe functie voor het leegkomende pand formuleren. Een functie die niet alleen zou zorgen voor hergebruik van het pand, maar ook een bijdrage zou leveren aan de leefbaarheid van het dorp.

Maatschappelijk én commercieel

De nieuwe functie werd gevonden in een combinatie van ontmoeting van leefwerelden, verbetering van de kwaliteit van leven in het dorp, de ontwikkeling van arbeid door medemensen met een achterstand en de bevordering van vrijwillige inzet. Ontmoetingscentrum De Heide is een dorpsontmoetingscentrum, een integrale dagvoorziening, verzorgingsruimte voor kinderen met een beperking, een kinderopvang, een atelier/workshopruimte, een lunchroom én een bakkerverkooppunt.

In de realisatie en het beheer van het ontmoetingscentrum werken Rendiz, maatschappelijk ontwikkelaar, en Wauw speciaal voor jou, een zorg- en activiteitenorganisatie voor kinderen met een bijzondere hulpvraag, samen. Verder zijn zorgorganisatie Vincent van Gogh Instituut, Bakkerij van Gassel en de Dorpsraad en dorpsbewoners betrokken. Met de betrokkenheid van deze verschillende partijen ontstaat er een mix aan specialismen waarmee de professionals elkaar kunnen aanvullen in het begeleiden van de medewerkers. De vrijwilligers die bij de Hei werken zijn een schakel tussen de klanten, de medewerkers en de zorgprofessionals. Zij begeleiden de medewerkers in het uitvoeren van hun taken.

De combinatie van maatschappelijke en commerciële activiteiten zorgt voor een gezond businessmodel voor het ontmoetingscentrum. En, niet onbelangrijk, met het ontmoetingscentrum komen er weer voorzieningen terug in het dorp die eerder vertrokken waren, zoals een bakker en horeca.

Lokale netwerken

Het dorp Heide ligt vlakbij Ysselsteyn, het dorp waar dorpsbewoners een eigen verzorgingshuis ’t Zorghuus hebben gerealiseerd. Ontmoetingscentrum De Hei biedt dagbestedingsactiviteiten voor mensen die in ’t Zorghuus wonen. Zo vouwt een van de bewoners van ’t Zorghuus de dozen van de bakker. Heel lokaal ontstaat zo een netwerk tussen initiatieven waar de lokale gemeenschap nauw bij betrokken is.

http://www.deheivenray.nl/

Anke Barents
Heidseweg 42-44
5812 AB Heide
[email protected]