< alle initiatieven

De Bekkerie in Boekend

Nieuw leven voor een oude bakkerij door combinatie van functies

Het dorp Boekend, 745 inwoners en gelegen in de gemeente Venlo, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een afname van de voorzieningen. Vanaf 2005 was er zelfs geen brood meer te koop. De voormalige bakkerij heeft een nieuwe bestemming gekregen. De Bekkerie is een bakker, een lunchroom, een eetpunt, een VVV-kantoor, een bibliotheek, een digitale werkplaats én een creatief atelier.

Bij de Bekkerie kunnen mensen ook terecht voor feesten en partijen, zoals een bruiloft of receptie. Daarnaast is er vergaderruimte te huur en worden er via het online platform Toffedag.nl allerlei activiteiten en groepsuitjes georganiseerd.

Kracht in de combinatie

In de zoektocht naar een nieuwe functie voor de bakkerij is vanuit het dorp een aantal voorstellen gedaan om het aantal voorzieningen in Boekend weer op peil te brengen: een lunchroom (met verkoop van brood), een bibliotheek, een creatief atelier en een ijssalon in het leegstaande pand. Maatschappelijk ontwikkelaar Rendiz ontwikkelde het concept voor een nieuw leven van het pand waarbij verschillende van de voorgestelde functies werden gecombineerd met zorg. Zo werd de hoofddoelstelling van de Bekkerie:

1. Het terugbrengen van voorzieningen in de wijk;
2. Het realiseren van een integrale dagvoorziening nieuwe stijl voor zorgbehoeftige burgers (AWBZ en WMO geïndiceerd);
3. Leefbaarheid in de wijk bevorderen door vanuit een steunpunt ondersteuning te bieden aan bewoners met een hulpvraag.

bekkerie-3

De Bekkerie is nu een openbaar toegankelijk gebouw dat verschillende voorzieningen en commerciële producten en diensten huisvest. Alle activiteiten zijn ingedeeld naar drie segmenten:
• Cultuur en creativiteit; bibliotheek met leesruimte, atelier, galerie/kunst expositie- en verkoopruimte;
• Horeca en recreatie/toerisme; broodverkoop, lunchroom (met terras), ijssalon, kookstudio, maaltijdvoorziening, VVV folderpost, oplaadpunt elektrische fiets, vergaderaccommodatie;
• Overige producten & diensten; technische dienst, de glossy ‘Magjezien’ (sinds juli 2017), een afgiftepunt stomerij en een pc reparatie service

De Bekkerie is de samenwerking tussen zorginstellingen, lokale ondernemers, publieke organisaties en bewoners en wordt gerund door medewerkers, vrijwilligers en zorgprofessionals.

Al met al is De Bekkerie is een “middelpunt” in het dorp geworden, een centrum dat samenhang in het dorp brengt en mensen aanzet tot participatie.

bekkerie-1

http://www.debekkerie.nl

Vivian Kersten
Heymansstraat 128a
5927 NS Boekend
[email protected]