< alle initiatieven

BS22, werkplaats voor waarmaken van ideeën

In Groenlo bouwen bewoners via een buurthuis nieuwe stijl aan de toekomst

In het Gelderse Groenlo is met het idee van één bewoner, Linda Commandeur, energie ontketend onder bewoners om samen te werken aan de toekomst van het stadje en van de Achterhoek, de regio waar zij deel van uitmaakt. BS22, een pand in de Beltrumsestraat in het centrum, is het kloppend hart ervan. Ze noemen het een werkplaats: je gaat hier zelf aan de slag met je ideeën. Linda’s idee is ‘modern naoberschap in uitvoering’.

BS22

In het centrum van Groenlo is een winkelpand in de Beltrumsestraat omgebouwd tot open werkplaats alias buurthuis nieuwe stijl. Het pand is in eigendom van mevrouw Wallerbosch, die hier voorheen een supermarkt runde. Het pand stond al enige tijd leeg. Het Programma Stad Groenlo (project van de gemeente Oost Gelre) huurt het pand en geeft het initiatief de mogelijkheid om iets in gang te zetten. De eigenaresse van het pand is blij dat er reuring is in haar pand en in de stad.

Modern naoberschap

BS22 geeft ruimte aan modern naoberschap in uitvoering. Het is een plek waar plannen gesmeed en gepitched kunnen worden. Geen plaats om je klachten neer te leggen, maar om echt aan de slag te gaan met het verbeteren van je leefomgeving. Een idee mag hier ook echt een idee zijn. Zij vragen niet om uitgewerkte plannen, maar stellen vragen of geven tips, waardoor je idee een plan wordt. De meebouwers bij BS22 brengen je in contact met mensen/organisaties die jou verder kunnen helpen. Ze nemen niets van je over. Het is en blijft jouw idee, dat er alleen komt wanneer jij ermee verder gaat.

De website van BS22 is de virtuele plek waar hulp (kennis, kunde, materialen) voor de projecten wordt georganiseerd. De plannen worden er kort gepresenteerd, net als wat er nodig is om de plannen te realiseren. Met een klik op de knop kan je aangeven op welke manier jij wilt bijdragen. Digitale crowdfunding dus.

De fysieke locatie geeft ruimte aan (spontane) ontmoeting en kan gebruikt worden als flexplek. Ook vinden er regelmatig bijeenkomsten plaats die bijdragen aan leefbaarheid, vooruitgang, inspiratie, leggen van nieuwe verbindingen. Deze sessies worden georganiseerd vanuit BS22 of door (incidentele) gebruikers van de locatie.

Resultaten

Het eerste project is al uitgevoerd, dat was het realiseren van BS22 als echte plek om samen te komen. Andere projecten zijn:
– de stegen in Groenlose binnenstad zichtbaar maken tot een aaneenschakeling van mooie plekjes
– het verfraaien van een onaantrekkelijke tunnelbak door deze te beschilderen en een kunstwerk te plaatsen, in samenwerking met een lokale middelbare school
– een zwerfvuil bootcamp om de stad op te schonen
– het verwezenlijken van een aantrekkelijke fietsroute langs de Slinge, van Beltrum tot aan Meddo

Andere resultaten zijn:
– Meer mensen durven hun ideeën te delen, voor het concreet is
– Ideeën zijn omgezet in concrete plannen
– Plannen worden uitgevoerd, doordat ze gedeeld zijn met anderen
– Positieve vibe in de stad (het kan wél)
– Bewustwording dat je samen meer bereikt dan alleen (1+1=3)
– Werkzoekenden hebben hun netwerk uitgebreid (en sommigen hebben een baan gevonden)
– Ondernemers zijn samenwerkingsverbanden aangegaan
– Energie

http://www.bs22.nl

Linda Commandeur
Beltrumsestraat 22
7141AL Groenlo
[email protected]