Nieuws en artikelen

24 februari 2016

Publicatie: Parade van plattelandskerken

De publicatie Parade van plattelandskerken toont 25 inspirerende voorbeelden van kerken verspreid over heel Nederland die voor de dorpsgemeenschap behouden zijn.

Een herkenningspunt aan de horizon, het fysieke middelpunt van het dorp, een baken van cultuurhistorie en plek van herinneringen aan bruiloften en uitvaarten. De kerk is in veel dorpen niet weg te denken. Bevolkingskrimp in combinatie met het dalende aantal kerkleden zorgt ervoor dat kerken op het platteland vaak in een moeilijke positie verkeren en soms met sluiting worden bedreigd.

Op verschillende plekken in Nederland wenden kerkeigenaren en -besturen nieuwe manieren aan om kerken overeind te houden. In de publicatie, uitgegeven door de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed in samenwerking met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, staan beschrijvingen van de plannen, resultaten en financieringsmodellen en foto’s van de binnen- en buitenkant van de kerken.

Gezonde exploitatie

De publicatie bevat inspirerende voorbeelden en handvatten voor kerkbesturen, bewoners en ondernemers, die zich willen inzetten om de kerken te behouden en gezond te exploiteren. Zo zijn er kerken beschreven die de religieuze functie van het gebouw combineren met het uitbaten van een dorpshuis of dansschool. In andere gevallen komt het initiatief van ondernemers. In Hooge Zwaluwe zit er nu bijvoorbeeld een restaurant in de dorpskerk en in Borger een poppodium. Ook zijn er verschillende voorbeelden waarin burgers het initiatief namen om de kerk te behouden, bijvoorbeeld in het Limburgse Beringe waar de kerk onderdeel is van een breed bewonersinitiatief om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren.

Ook in het kennisprogramma Van Onderop! van RUIMTEVOLK zijn verschillende kerken opgenomen die dankzij het initiatief van bewoners en burgers een nieuwe functie voor het dorp vervullen.

De publicatie is gratis te downloaden op de website van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed.

Schermafbeelding 2016-02-24 om 12.30.59 Schermafbeelding 2016-02-24 om 12.29.42

 

 

Foto boven: Een terras naast de kerk van Borger, die door een ondernemer werd herbestemd tot poppodium.