Nieuws en artikelen

17 april 2013

Een regio die niet wacht op de overheid, maar zelf met voorstellen komt

Het lijkt de omgekeerde wereld, dorpsbewoners die de overheid uitnodigen om op een informatiemiddag te komen. Dat was het geval maandag 15 april in Damwâld. Vanuit 13 dorpen rondom het Bûtenfjild in Friesland hebben bewoners de handen ineen geslagen in de Commissie Wetterwâlden Bûtenfjild. Gezamenlijk hebben de dorpsbewoners, in samenwerking met de dorpsbelangenverenigingen en in overleg met vele andere betrokken partijen, een dorpenvisie opgesteld om krimp tegen te gaan, het landschap te versterken en voor nieuw werk en woongenot te zorgen.

Met de dorpenvisie willen ze nu in gesprek met bestuurders van de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel en geïnteresseerde Statenleden van Provinsje Fryslân. In hun woorden:  “Wij willen graag met u overleggen waar we als Wetterwâlden Bûtenfjild staan, wat er de komende tijd gebeuren gaat in It Bûtenfjild, en welke rol u als bestuurder daar mogelijk bij kunt spelen.” Een proactieve opstelling van dorpsbewoners die duidelijk maakt dat machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn, ook (of misschien wel juist) in krimpgebieden. We zullen de vorderingen van de Commissie Wetterwâlden Bûtenfjild volgen!

Aan de website van Commissie Wetterwâlden Bûtenfjild wordt nog gewerkt, de uitnodiging en een nieuwsbrief met meer informatie over de visie kunt u alvast wel inzien (beiden pdf downloads).

Beeld boven: still uit Prezi presentatie Commissie Wetterwâlden Bûtenfjild