< alle initiatieven

VANSLAG Cultuurpodium

Kerk van Borger wordt cultuurpodium annex grand-café

In januari 2013 heeft de kerk van Borger haar vernieuwde deuren geopend. Het Drentse brinkdorp heeft hiermee een unieke, nieuwe bestemming gekregen voor één van haar oudste gebouwen, met grote cultuurhistorische waarde, een rijksmonument. De oude dorpskerk met toren uit 1400 en schip uit 1826 was en is de plek voor betrokkenheid, passie, samenkomst, voor toewijding. VANSLAG is de nieuwe naam voor cultuur, voor muziek in de meest brede zin van het woord, voor theater, cabaret, film, poëzie; kortom, voor alles wat klank en kleur heeft! En er mag bij gedronken worden.

In 2011 is gestart met het initiatief tot het oprichten van een cultuurpodium in de voormalige dorpskerk van Borger. De kerk werd al een aantal jaren niet meer gebruikt voor diensten, was incidenteel rouw- en trouwlocatie en een aantal koren vonden er onderdak. De gemeente, eigenaar van de monumentale kerk, steunde het initiatief omdat het het gebouw weer een nuttige bestemming geeft en tegelijk een broodnodige impuls betekent voor het culturele leven in Borger. Bovendien is de transformatie van de kerk ook katalysator van het plan om Borger een nieuw hart geven, een hart dat er nu nog niet is, met uitzondering van Vanslag.

Onder het orgel staat de bar, in het koor is een volledig ingericht muziekpodium gerealiseerd met een eigen geluids- en lichtinstallatie. Vanuit het idee dat een cultuurpodium zonder horeca niet levensvatbaar is heeft de kerk ook een grand-café functie gekregen. In de zomer krijgt de kerk een terras, zodat de kerk echt weer het middelpunt van het dorp kan worden.
 
VanSlag

http://www.vanslag.eu

Henk Eggens
Hoofdstraat 34
9531 AG Borger
[email protected]