< alle initiatieven

Herbestemming station Horst-Sevenum

Sociale onderneming maakt einde aan verloedering oude stationsrestauratie

Na jaren van leegstand is er nu weer verse koffie in de stationsrestauratie van station Horst-Sevenum dankzij Staatsie 1866, een multifunctionele sociale onderneming. 

Het monumentale gebouw is nu weer opengesteld voor treinreizigers, maar trekt als lunchroom, vergaderruimte en bed and breakfast ook andere gebruikers. Het project biedt tevens een werkplek voor mensen met een beperking. Vanwege de verschillende functies in het gebouw en de brede doelgroep is ook het gebied rondom het station weer levendig geworden.

Ondernemen in een oud station

In het najaar van 1866 werd spoorlijn Venlo-Eindhoven geopend. Het stationsgebouw is in de jaren daarna tweemaal vergroot, in 1992 gerenoveerd, maar werd in 1997 gesloten. Op veel kleine stations in krimpregio’s staan de stationsgebouwen leeg. Het is geen fraai gezicht wanneer de visitekaartjes van dorpen of steden er op den duur vervallen bij komen te staan, maar ondernemen is er vaak lastig voor initiatiefnemers. Het bestemmingsplan moet dan gewijzigd worden, dat kan tijdrovend zijn. Ook is het verkrijgen van de medewerking van de eigenaar en beheerder van de stations (meestal NS en Prorail) vaak een lang proces.

Dat beaamt ook initiatiefnemer Peter Broekmans die jaren bezig is geweest om een sociaal project te maken van de voormalige stationsrestauratie. Vanuit zijn bedrijf Rendiz herbestemt hij beeldbepalende gebouwen in Limburg tot verschillende soorten sociale ondernemingen. Voorbeelden zijn de oude bakkerij De Bekkerie in Boekend of het ontmoetingscentrum De Hei in Venray. Dit is nu een multifunctionele accommodatie waar mensen met een beperking terecht kunnen voor dagbesteding en mensen uit de omgeving voor brood, een lunch en andere activiteiten. Alle projecten van Rendiz hebben gemeen dat maatschappelijke taken samenkomen met leefbaarheid en functies die iets toevoegen aan het dorp.

Een ondernemersklimaat voor sociaal betrokken initiatieven

Hoewel er bij deze projecten ook zeker hobbels waren in de samenwerking met de overheid en andere partijen, is het traject rondom het oude station volgens Broekmans het lastigste tot nu toe. Drie jaar duurde het voordat hij groen licht kreeg om het station te herbestemmen. “Het was een lang proces met veel gesprekken met de NS en Prorail. Verschillende partijen hebben gedurende het proces bijna de handdoek in de ring gegooid. Dat terwijl het pand toen verloederde en in handen was van een leegstandsbeheerder”, vertelt Broekmans.

In het station bevindt zich nu onder andere een bed & breakfast. Foto: Rendiz

In het station bevindt zich nu onder andere een bed & breakfast. Foto: Rendiz

De samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas verliep gelukkig goed, mede doordat Broekmans inmiddels een bekende in de regio is en meerdere gebouwen heeft opgeknapt. Hij functioneert naar eigen zeggen inmiddels als een soort ambassadeur voor het verminderen van de regeldruk in de regio. De burgemeester van Peel en Maas nodigde hem bijvoorbeeld uit om mee te denken in een landelijk traject ‘Beter en Concreter’. Ook wordt hij in een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geïnterviewd over zijn visie op en omgang met de regelgeving. “Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een klimaat waarin initiatiefnemers sociaal betrokken kunnen ondernemen.”

Het gerenoveerde stationsgebouw. Foto: Rendiz

Het gerenoveerde stationsgebouw. Foto: Rendiz

Staatsie1866

En zo heeft Broekmans met Staatsie1866 weer nieuwe ervaringen om te delen en een levendiger gebied gerealiseerd rondom het voorheen verloederde station. Bijzonder aan het initiatief is de combinatie van commerciële functies, zorgfuncties en de mogelijkheid om werkervaring op te doen.

Staatsie 1866 maakt deel uit van het Maatschappelijk Activeringscentrum Horst. Mensen die graag willen participeren of re-integreren, kunnen meewerken en zo hun werknemersvaardigheden verder ontwikkelen. Dit kan zowel binnen de stationsrestauratie als bij de groenvoorziening rond het station. Ieder met zijn eigen bijzonderheid draagt bij aan het gehele arbeidsproces binnen de organisatie: de stationsrestauratie en het bed and breakfast worden gerund door medewerkers, vrijwilligers en zorgprofessionals.

Foto boven: Staatsie1866 (Foto: Rendiz)

Auteur: Daphne Koenders

www.staatsie1866.nl

Peter Broekmans
Stationsstraat 151
5993 AA Hegelsom
[email protected]