< alle initiatieven

Dorpsbedrijf De Ommezwaoi

Bewoners nemen zwembad De Zwaoi over

Door bezuinigingen dreigde sluiting voor zwembad De Zwaoi in Valthermond, één van de kernen van de gemeente Borger-Odoorn. Een aantal bewoners van Valthermond legde zich hier echter niet bij neer en verenigde zich in Dorpsbedrijf De Ommezwaoi. Zij schreven een businessplan voor de eigen exploitatie van het zwembad dat in november 2012 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Het Dorpsbedrijf heeft vanaf het voorjaar 2013 de exploitatie van het zwembad op zich genomen. Bij deze overname zorgde de gemeente ervoor dat het bad voor de start van het zwemseizoen weer voldeed aan alle eisen. De eerste twee jaar blijft de gemeente nog eigenaar van het bad en huurt De Ommezwaoi het van de gemeente. Maar de insteek is dat zij na twee jaar ook eigenaar wordt. Zodoende gedraagt het Dorpsbedrijf zich al wel als eigenaar, met alle lasten en plichten. Op deze manier kan, voor die laatste stap gezet wordt, worden gekeken of een duurzame exploitatie met vrijwilligers en sponsoren haalbaar is.

Optimalisatie

Het Dorpsbedrijf kent een groot aantal vrijwilligers dat zich op alle fronten inzet. Ook is een groot deel van het lokale bedrijfsleven als sponsor betrokken bij het zwembad. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan kostenreductie en inkomstenverhoging. Zo wordt gewerkt aan een aantrekkelijker aanbod rondom het zwembad, met onder meer uitbreiding van het assortiment van de kiosk, free wifi en verruimde openingstijden. Diverse commissies zorgen ervoor dat het zwembad er gezellig en verzorgd bij ligt en de activiteitencommissie zorgt voor het nodige leven in de brouwerij. De zwemlessen worden verzorgd door het professionele badpersoneel en diplomazwemmen vindt ook weer plaats in het bad.

Het Dorpsbedrijf werkt nauw samen met de ondernemers uit Valthermond en omstreken, waarmee de lokale economie kan worden versterkt. De inzet van vrijwilligers en het behoud van het zwembad in het dorp komt daarnaast de leefbaarheid en gemeenschapszin van Valthermond ten goede.

Veertig jaar geleden is het zwembad tot stand gekomen dankzij de inzet van de inwoners van Valthermond. En nu blijft het bad open dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en de financiële ondersteuning van inwoners en bedrijven van Valthermond en omstreken.

dn-bb-badjassen

http://www.zwembad-dezwaoi.nl/

Annemiek de Groot
Noorderdiep 337
Valthermond
[email protected]