< alle initiatieven

Boerderij Nelles

Boerderij, academie, winkel en vergaderruimte

Boerderij Nelles staat al op een landkaart van 1709 en is vier generaties in handen van de familie Steverink. In 2008 is Maurits Steverink samen met Corinne Corts gestart met de voorbereidingen voor het vestigen en ontwikkelen van een kenniscentrum voor ‘local food’ op en om boerderij Nelles. Momenteel werken ze in samenwerking met lokale onderwijsinstellingen aan het opzetten van een de Smaakacademie. De Academie wil enerzijds oude traditionele kennis rond voedselproductie vastleggen en behouden voor de toekomst en anderzijds nieuwe innovatieve kennis en inzichten daaraan toevoegen.

Transformatie

De ontwikkeling van de boerderij tot kenniscentrum voor ‘local food’ vergde de nodige aandacht voor procedures rond bestemmingsplannen en bouwvergunningen, maar deze zijn doorlopen. Inmiddels is er op het erf geïnvesteerd in het onderhoud, is er een bijenstal gebouwd, zijn er authentieke afrasteringen en hekwerk geplaatst, is het asbestdak van een schuur verwijderd en vervangen door oud-Hollandse dakpannen en een schuur geschikt gemaakt voor de winkel.

De verbouw van de ‘dael’ van boerderij Nelles tot vergaderruimte, bibliotheek, kookruimte en kantoor is gestart in februari 2011. Bij de verbouw is de uitdaging om dit zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Er wordt gewerkt met inlands eiken, leem, duurzaam isolatiemateriaal, muren van strobalen van spelt en hergebruik van regenwater. Meubels zijn hergebruikt en opgeknapt. Sinds september 2010 zijn er vierenveertig zonnepanelen geplaatst. Alle werkzaamheden worden door Achterhoekse vakmensen uitgevoerd. ‘Local’ is zo doorgevoerd als thema en rode draad.

Oude IJsselstreek-20130304-00057

Nieuwe kansen voor dorpen en boeren

We zien dat boeren belangstelling ontwikkelen voor de teelt van echte kwaliteitsproducten; onderwijsinstellingen en horecaondernemers laten zich steeds meer inspireren door onder andere de wereldwijde Slow Food-beweging. Kenmerkend voor deze groeiende belangstelling voor lekker, puur en eerlijk voedsel is dat producenten, consumenten en scholen samen optrekken. En daarmee is er weer een toekomst voor degelijk vakmanschap en meesterschap, maar ook een vitale regio. Voeding krijgt zo weer meer ‘waarde’. Met als gunstig bijverschijnsel dat er weer een toekomst is voor winkels in dorpen en voor boeren die niet enkel en alleen aan schaalvergroting werken, maar ook aandacht schenken aan verduurzaming, het typische landschap en de natuur van de Achterhoek.

 

Maurits Steverink van Boerderij Nelles is als één van de Achterhoekse Dwarsdenkers en Frisdoeners geïnterviewd door Tanja Abbas. Het interview is hier te zien.

 

http://www.nelles.nl/

Maurits Steverink
Oude Dinxperloseweg 74a
7064 KW Silvolde
[email protected]