< alle initiatieven

Betahuis in Heerlen

Werk-, ontmoetings-, creatie- en inspiratieplek

In de oude muziekschool in het centrum van Heerlen is sinds 2011 het Betahuis gevestigd. Een afstammeling van het Berlijnse Betahaus en een werk-, ontmoetings-, creatie- en inspiratieplek.

Het is een initiatief van architect Mark Feron en conceptontwikkelaar Carola Janssen. Zij leerden elkaar kennen tijdens een prijsvraag voor nieuwe concepten om leegstand tegen te gaan in Roermond. Ze hielden contact en besloten in 2010 samen mee te doen aan de prijsvraag Design for Emptiness in Heerlen. Ze ontwikkelden een idee voor een nieuw leven voor de oude muziekschool maar wonnen de prijs uiteindelijk niet.  Desalniettemin ging met deze prijsvraag het balletje rollen.

De eigenaar van het pand, Gemeente Heerlen, had wel oren naar het idee van Feron en Janssen en ging met ze in gesprek. In de loop van het gesprek gaf de Gemeente aan eigenlijk van het pand af te willen en besloten Feron en Janssen het pand aan te kopen. De renovatie van het gebouw is stapsgewijs gepland en uitgevoerd. Op de begane grond is een klein café met flexwerkplekken en een kleine tribune voor intieme bijeenkomsten. Er is daarnaast een grote zaal, die kan worden gehuurd voor grotere evenementen, vergaderingen en voorstellingen. Ook zijn er theater- en dansgezelschappen die deze zaal gebruiken als oefenruimte.

beamer

Op de eerste en tweede verdieping zijn werkplekken voor vaste huurders. Deze worden geselecteerd op hun bijdrage aan het kruisbestuivingsconcept van het Betahuis. Dit resulteert in een mix van disciplines, van ontwerpers tot coaching bedrijfjes tot fiscalisten. Voor startende bedrijfjes zijn afspraken over een ingroeihuur mogelijk. Tot slot denkt de organisatie van het Betahuis mee met ondernemers op zaken als het businessplan.

Het Betahuis is nog volop in ontwikkeling. Op het voorplein wordt nog een moestuin gerealiseerd en een terras met buitenwerkplekken. En naast dat het Betahuis plek biedt aan (jonge) creatieve ondernemers die graag met elkaar in contact komen, wil het Betahuis ook een netwerkfunctie in de stad vervullen en zoekt het actief contact met andere netwerken.

SAM_7511

http://www.betahuis.eu/

Carola Janssen
Wilhelminaplein 25
6411KW Heerlen
[email protected]