Nieuws en artikelen

20 februari 2014

Achterhoekse Dwarsdenkers en Frisdoeners

copy-cropped-ADF

Het broeit in de Achterhoek. Waar de rest van Nederland net begonnen is de term ‘noaberschap’ van de Achterhoekers over te nemen, zijn de Achterhoekers al bezig met ‘modern noaberschap’. En waar velen de mond vol hebben van transitie, steken Achterhoekers de handen uit de mouwen en DOEN transitie. Het zijn deze Achterhoekse dwarsdenkers en frisdoeners (DDFD’s) die Tanja Abbas en Martin Stor via hun website met video-interviews in beeld brengen.

Martin en Tanja geloven dat deze DDFD’s de richting bepalen van de transitie in de Achterhoek. De DDFD’s die zij spreken zijn mensen die –vaak naast hun werk, soms zonder veel budget- met nieuwe initiatieven komen, anderen inspireren en zo bijdragen aan een duurzame Achterhoek. Ze denken anders, gaan tegen de stroom in, houden vooral van DOEN en krijgen het ook nog voor elkaar! Hoe doen ze dat toch? Dat proberen ze met de interviews te achterhalen.

In een van de eerste interviews komt Maurits Steverink aan het woord, van boerderij Nelles. Een initiatief dat hier ook al als inspirerend voorbeeld is opgenomen. Elke twee weken komt er een nieuw interview op de site, ook worden de ze uitgezonden door de het lokale tv-station FocuzTV. Hou het in de gaten! Al is de kans groot dat wij binnenkort ook weer over een portret van een inspirerende initiatiefnemer berichten.

Tanja Abbas is  zelfstandig strategisch adviseur, dagvoorzitter en samen met Linda Commandeur schrijfster van het boek “Modern Naoberschap, hype of houvast?”. Tijdens het innovatiefestival van RUIMTEVOLK, de Expeditie, leverde ze een bijdrage aan de sessie over het nieuwe kapitaal in krimpgebieden.
Martin Stor is in het dagelijks leven innovatiemakelaar in de Achterhoek.