Nieuws en artikelen

30 mei 2013

Subsidieregeling bottom-up initiatieven Gelderland

Eerder berichtten we over een subsidieregeling voor bottom-up initiatieven in de provincie Noord-Brabant. Nu heeft ook Provincie Gelderland een subsidiepotje in het leven geroepen, de ‘Ideeëngenerator Krimp’.
 
Inwoners en verenigingen die een goed idee hebben om nadelige gevolgen van de krimp van de bevolking in hun omgeving op te vangen, kunnen hiervoor een bijdrage krijgen vanuit dit subsidiepotje. Het is bedoeld voor kleine praktische oplossingen.
 
Vooralsnog is de omvang van het subsidiepotje beperkt. Het fonds is namelijk ook bedoeld om te toetsen wat er in krimpgebieden aan de hand is en wat de provincie er aan kan doen. “Misschien ervaren de inwoners van die gebieden de krimp helemaal niet als een groot probleem, of in ieder geval niet als een probleem dat met geld kan worden opgelost.” Aldus PvdA-Statenlid Jeannine Liebrand, initiatiefneemster voor het fonds.

Er is tot 31 oktober 2013 300.000 euro beschikbaar voor de subsidiëring van initiatieven in krimpgebieden. De maximale bijdrage per project bedraagt 30.000 euro en het geld moet worden aangewend ‘voor activiteiten gericht op actief burgerschap’ die als voorbeeld kunnen dienen voor andere krimpgebieden. 

De regeling geldt in gemeenten die formeel zijn aangemerkt als krimpgebied: Heerde, Epe, Lochem, Brummen, Rozendaal, Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Montferland, Westervoort, Duiven, Rijnwaarden, Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek, Heumen, Wijchen, Beuningen en West Maas en Waal.
 
Meer informatie