< alle initiatieven

Kerk wordt dorpshuis

Slimme combinaties in het Zeeuwse Westdorpe

 

Zoals in veel dorpen en steden in gebieden waar de bevolking krimpt moest op 1 januari 2013 de rooms-katholieke kerk in Westdorpe (ruim 1900 inwoners) haar deuren sluiten. Toen de kerk bedreigd werd met sloop kwam een groep parochieleden in actie om het kerkgebouw te redden.

Binnen een weekend haalden ze 780 handtekeningen op van Westdorpenaren. Veel mensen hebben een band met de kerk. Ze zijn er gedoopt, hebben er communie gedaan, zijn er gevormd, getrouwd en hebben er dierbaren begraven. Ze organiseerden een bijeenkomst om met meerdere mensen uit Westdorpe te onderzoeken welke toekomstige functie van de kerk kansrijk zou zijn. Uiteindelijk is de oplossing gevonden in de verhuizing van het bestaande dorpshuis, dat op dat moment gehuisvest was in een verouderd gebouw dat nodig toe was aan groot onderhoud.

Samenwerking

De actiegroep Behoud Kerk Westdorpe werd Stichting Kerk Westdorpe en bereikte met de parochie en de gemeente overeenstemming over de verbouwing van de kerk en de openstelling als het nieuwe dorpshuis. De stichting kon de kerk voor het symbolische bedrag van 1 euro overnemen. Van de gemeente ontving de stichting een bijdrage van 400.000 euro voor de verbouwing van de kerk. Geld dat anders besteed zou worden aan de renovatie van het al bestaande dorpshuis. De gemeente stelde wel voorwaarden aan de stichting. Zo moesten ze een deugdelijk investeringsplan overleggen, moest de kerk aan alle wettelijke voorschriften voor een gemeenschapshuis voldoen en moest de stichting de exploitatie zelf ter hand nemen, zonder bijdrage van de gemeente. Voor de exploitatie moet de stichting het straks voornamelijk hebben van huurders, maar op de toren staan twee telefoonmasten die ook inkomsten genereren.

Een grote groep vrijwilligers helpt mee met de realisatie van het plan. Verder zijn in november de kerkbanken verkocht, om zo het budget voor de verbouwing nog wat te vergroten.

Glazen doos

De verbouwing van de kerk bestaat uit de constructie van een glazen doos in de kerkruimte. “De kerk verwarmen zou al snel zo’n 25 tot 50 euro per uur kosten. Door de glazen doos te plaatsen kunnen we die kosten terugdringen en op een duurzame manier het gebouw exploiteren”, aldus Ronald Bleyenberg van de stichting. Door het gebruik van glas als materiaal voor de doos kan de grootsheid en de schoonheid van de kerk nog steeds beleefd worden.

De doos van 16 bij 8 meter bestaat uit een ijzeren stellage afgewerkt met glasplaten en creƫert een ruimte zo groot als het huidige dorpshuis. Aan de zijkant van de kerk zijn ruimtes gebouwd voor sanitair en opslag. In de doos is er ruimte voor een veelheid aan activiteiten. Er is ruimte voor tafeltennis, gaaibollen en biljart. De verenigingen die nu van het dorpshuis gebruik maken kunnen er terecht. Er kunnen optredens gehouden worden en de ruimte kan worden afgehuurd voor feesten en partijen. De stichting hoopt de kerk uiteindelijk vooral een cultureel karakter te geven.

Win-win

Met de transformatie van de kerk tot dorpshuis blijft een voor Westdorpenaren belangrijk gebouw behouden, krijgt het gemeenschapshuis in de kerk en in beheer bij bewoners een nieuw leven en blijft een plek behouden waar gelovigen zich even kunnen terugtrekken voor bezinning.

 

(foto: Michiel Verbeek, Wikipedia)




Graafjansdijk A 189
4554 AM Westdorpe