< alle initiatieven

Atelier aan de Middendijk

Artists-in-residence-plek voor kunst, platteland en innovatie

Het Atelier aan de Middendijk is een kunst-project in de nalatenschap van bioloog Jos Nienhuis. De oude boerderij biedt voor telkens 2 tot 3 maanden plek aan een ‘artist in residence’, een beeldend kunstenaar of bemiddelaar. In het werk van de artists in residence staat het platteland steevast centraal. Ook organiseert het atelier regelmatig bijeenkomsten waarbij een kruisbestuiving tussen kennis en creativiteit en het leven op het platteland wordt gearrangeerd.

Het Atelier wordt vanuit verschillende particuliere fondsen en donaties gesponsord en is momenteel onderdeel van het Mondriaan Fonds programma ‘Tijdelijke Binnenland Ateliers‘. Het fonds wil met de tijdelijke binnenlandateliers een bijdrage leveren aan een grotere binnenlandse mobiliteit en zichtbaarheid van kunstenaars. Dit mede vanuit de overweging dat niet alleen verre oorden kunstenaars inspireren of de mogelijkheid bieden hun werk te ontwikkelen of te verdiepen: ook het verblijf in eigen land kan veel opleveren, zowel voor de kunstenaar als voor de plek of regio.

Thuis

De eerste resident was de Rotterdamse ontwerper Guido Marsille. Marsille onderzocht in 2013 de betekenis van energiearm interieur ontwerp. Een deel onderzoek werd getoond tijdens het Noorderlicht Fotofestival. Uiteindelijk ontwierp hij een “Eigentijdse Groninger stijlkamer” en in samenwerking met Visser en Ernsten produceerde de tentoonstelling “Thuis. Huiskamers van het Hoogeland” in het Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum.

Tweede resident waren de Amsterdamse architecten van bureau DUS. Zij kregen bekendheid vanwege het 3D printen van een grachtenpand in hoofdstad. In het Atelier werkte DUS aan een project met als werktitel “het Aardappelcafé”. Ze ontwierpen een café en onderzochten de 3D print mogelijkheden met Gronings aardappelzetmeel. Het eindresultaat was een servies voor het Aardappelcafé. Het project was te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en het SFMCD in San Francisco.

De derde resident was Jan van der Ploeg. Hij maakte een land art werk in het Groningse Hoogeland met behulp van twee jonge agrariërs. Dennis Oppenheim, de kunstenaar die in 1969 op uitnodiging van boer Albert Waalkens de werken “Cancelled Crop” en “Directed Seeding” maakte in een akker bij Finsterwolde, was een bron van inspiratie. In oktober 2015 toont Van der Ploeg het werk waartoe zijn residency hem geïnspireerd heeft in galerie Bur0 Gr0ningen.

http://www.atelieraandemiddendijk.nl/

Christian Ernsten
Middendijk 8
9988 TC Usquert
[email protected]